Keď sa rok chýli ku koncu a my uvažujeme o udalostiach posledných 12 mesiacov, môžeme cítiť rôzne emócie – radosť, spokojnosť, nádej ale nie je nezvyčajné cítiť aj sklamanie, hnev či smútok. To môže platiť najmä vtedy, ak sa uplynulý rok niesol v znamení ťažkých alebo náročných skúseností, ako je strata milovanej osoby, veľká životná zmena (rozchod, zmena zamestnania a pod.) pandémia či vojna. 

A ak sa Vám počas lúčenia s uplynulým rokom pri prskavkách, úsmevoch a štrnganí votrie do mysle a srdca smútok či slza, tu je niekoľko dôvodov  prečo to tak môže byť: 

  • Premýšľanie o minulosti môže vyvolať ťažké emócie a spomienky. Aj keď sme sa pokúsili pohnúť z ťažkých skúseností, opätovné premýšľanie o nich môže vyvolať pocity smútku alebo frustrácie. To môže platiť najmä vtedy, ak boli udalosti uplynulého roka obzvlášť traumatické alebo ak sme zažili viacero výziev či neúspechov.
  • Koniec roka môže byť časom porovnávania a sebareflexie. Môžeme porovnať svoj vlastný pokrok a úspechy s pokrokmi a úspechmi iných, alebo môžeme porovnať naše súčasné okolnosti s tým, ako sme si v tomto bode predstavovali svoj život. Ak máme pocit, že sme nejakým spôsobom zaostali, alebo ak nie sme tam, kde sme chceli byť, môže to viesť k pocitom sklamania alebo smútku.
  • Koniec roka môže byť napokon časom prechodu a zmien. Keď vstúpime do nového roka, môžeme čeliť vyhliadke, že opustíme určité zabehané/známe/staré časti nášho života a pohneme sa vpred do neznáma. To môže byť vzrušujúce aj desivé a môže to vyvolať pocity straty alebo neistoty.

Je dôležité si uvedomiť, že je normálne cítiť smútok pri bilancovaní uplynulého roka. Je to prirodzená reakcia na premýšľanie o udalostiach a skúsenostiach, ktoré nás postretli a z veľkej i menšej časti formovali naše životy.. A je v poriadku cítiť pri tom celý rad emócií – nielen spokojnosť a šťastie,  ako to poznáme z reklám, filmov či piesní. 

Sme o rok starší a aj múdrejší. Niečo nové sme si dovolili do života vpustiť a staré zanechať. Je dôležité postarať sa o seba v tomto období a hľadať podporu, ak máme problémy. Môže to zahŕňať rozhovor s priateľom alebo členom rodiny, hľadanie vedenia terapeuta alebo hľadanie iných spôsobov, ako spracovať a vyrovnať sa s ťažkými emóciami.

Hoci môže byť ťažké zhodnotiť uplynulý rok, môže to byť aj hodnotný a zmysluplný proces. Môže nám pomôcť lepšie porozumieť sebe a svojim skúsenostiam a môže poskytnúť príležitosť na rast a sebareflexiu. Keď vstupujeme do nového roka, je dôležité pamätať na to, že je v poriadku cítiť smútok a venovať si čas a starostlivosť, ktorú potrebujeme na spracovanie a posun vpred. 

V nasledovnom roku vám ako psychológ zo srdca prajem: 

Dobré zdravie: fyzické, duševné a emocionálne zdravie. Aby Vás choroby obchádzali, cítili ste sa emocionálne stabilní a vyrovnaní a aby ste mali energiu a zdroje na to, aby sa o seba postarali.

Šťastie: toto si praje mnoho ľudí. Ja Vám prajem, aby ste nachádzali pocit radosti a naplnenia vo vzťahoch, práci, koníčkoch alebo iných oblastiach života.

Rast: Želám Vám, aby ste rástli a rozvíjali ako osobne, tak aj profesionálne. Aby ste mali radosť z učenia nových zručností, skúšania nových vecí a prípadné neúspechy iba vnímali ako ďalšie lekcie v učení. 

Odolnosť: Ako sme to videli, posledné roky trénujú našu schopnosť zvládnutia výziev a prekážok, ktoré nám život prináša. Prajem Vám, aby ste boli odolní voči týmto výzvam, no naďalej ľudskí, empatickí a dovolili si cítiť sa aj zraniteľne. 

Starostlivosť o seba: Prajem Vám, aby ste si v novom roku viac vytvárali priestor pre starostlivosť o seba. Aby ste odložili zoznam povinnosti a dovolili si, nájsť si čas na relaxáciu, cvičenie a iné aktivity, ktoré vyživujú telo aj myseľ. Starajte sa o seba aj tak, že si stanovíte hranice, budete trénovať “povedať nie” záväzkom, ktoré odčerpávajú energiu. Prajem vám, aby ste celkovo viac načúvali svojmu vnútru a učili sa lepšie starať o svoju emocionálnu a duševnú pohodu.

Mohlo by sa vám páčiť:

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *