Keď som prvý krát počula o Life Coachingu, taktiež som presne netušila, čo si pod tým mám vlastne predstaviť. Najčastejšie definície hovoria o “sprevádzaní klienta procesom učenia a rozvoja”. Asi najjednoduchšou odpoveďou by bolo, že koučing treba jednoducho zažiť. Ale ako si môžem vybrať niečo, čo vlastne ani nepoznám?

 Koučovací rozhovor predstavuje úplne iný typ rozhovoru ako môžeme nachádzať v terapií či poradenstve. Coach vystupuje ako rovnocenný partner klienta, nevyvyšuje sa ako odborník na všetko, ani nerozdáva rady (to robí iba mentor). Ja ako coach dôverujem svojmu klientovi, že má dostatok vedomostí, schopností a múdrosti, aby sám najlepšie vedel, čo pre seba potrebuje a aj ako to urobiť.

Mojou úlohou ako kouča, je klienta sprevádzať celým procesom zmeny a rastu. Transformácia klienta začína v momente, keď sa klient v koučovacom procese napája na svoju vnútornú silu, pracuje s mylnými presvedčeniami, objavuje svoje skutočné hodnoty, potreby či ciele, ktoré chce v živote dosiahnuť. Dôležitou podmienkou ale je, aby bol klient motivovaný na sebe pracovať a výsledky koučovacieho rozhovoru zaviedol do praxe. Pokiaľ totiž očakávate, že prídete na sedenie a ja ako kouč Vám odovzdám manuál na šťastný život, tak sa mýlite, takto to v koučingu nefunguje. Slovo Coach je odvodené od slova tréner/autobus. Povaha týchto preložených slov vystihuje to, čo je úlohou kouča v procese koučovania. Sprevádzam, pomáham rovnako ako tréner, či spomínaný autobus, dostať sa od aktuálneho stavu, v ktorom klient prichádza do stavu želaného, keď už klient bude zmeny cítiť vo svojom živote. 

A čo sa vlastne rieši v tom Life Coachingu?

Dá sa povedať, že všetky témy spájajúce sa so životom – osobnostný rast, kariéra, práca, vzťahy, práca so strachmi a vnútornými bariérami. Niekedy prichádzajú klienti, ktorí iba pocitovo vnímajú, že v živote nie sú spokojní, no nevedia tento pocit presnejšie uchopiť. Aj toto je priestor na koučovanie, kde má klient možnosť byť zvedavý, otvorený, kreatívny a hľadať potrebné odpovede a riešenia. Úspech koučovacieho procesu úzko súvisí aj s tým, že počas koučovania nachádza klient nielen odpovede, ale aj konkrétne kroky, ktoré potrebuje zrealizovať.

Ak sa teda spája odhodlanie niečo zmeniť, uvedomenie toho, čo klient chce dosiahnuť a konkrétne kroky realizácie… znie to ako dobrá vec na spoznanie.. No nie?

Mohlo by sa vám páčiť:

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *